Links:


Program Gestiune

Ai marfa de transportat?

Contacteaza-ne!

Ai camion liber?

Contacteaza-ne!

Glosar termeni transport rutier

ADR

Acordul european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (ADR), incheiat la Geneva la 30 septembrie 1957.

AETR

Acordul european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectueaza transporturi rutiere internationale (AETR), incheiat la Geneva la 1 iulie 1970.

ARR

Autoritatea Rutiera Romana are activitati legate de operatorii de transport (licente de transport, scoli de soferi, norme in puncte de frontiera).

ARTRI

Asociatia Romana pentru transporturi rutiere internationale.

Autorizatie de transport international

Document care da dreptul unui operator de transport rutier sa efectueze in anumite conditii unul sau mai multe transporturi de tranzit sau destinatie pe teritoriul unui stat, pe perioada sa de valabilitate.

Autovehicul

Orice vehicul rutier care se deplaseaza prin propulsie proprie, cu exceptia vehiculelor care circula pe sine si a autovehiculelor cu doua sau 3 roti.

Cabotaj

Operatiune de transport rutier efectuata de catre un operator de transport rutier strain intre cel putin doua puncte de incarcare/descarcare aflate pe teritoriul Romaniei; deplasarea fara incarcatura a unui vehicul rutier intre doua operatiuni consecutive de transport international nu este considerata cabotaj.

Certificat de competenta profesionala

Document care atesta pregatirea profesionala a unei persoane in domeniul transporturilor rutiere.

CMR

Asigurare de raspundere a transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus . Obiectul asigurarii CMR il constituie raspunderea companiilor ce efectueaza transporturi nationale sau internationale cu vehicule (care sunt mentionate expres in polita de asigurare), pentru avarierea sau distrugerea marfurilor incredintate pentru transport.

Dauna

Paguba cauzata asiguratului in urma producerii unuia dintre riscurile pentru care esta incheiata asigurarea.

Dimensions (DIMS)

Lungimea, latimea si inaltimea coletelor masurate in centimetri si utilizate la determinarea tarifelor de transport si la definirea informatiilor generale.

Document de transport

Document care se afla la bordul autovehiculului rutier pe toata durata derularii transportului, avand in scrise date privind intreprinderea care efectueaza transportul, expeditorul, beneficiarul transportului, marfurile sau persoanele transportate, dupa caz, si care trebuie sa faca posibila stabilirea categoriei si a tipului de transport rutier efectuat.

Forwarder

Un agent sau companie care efectueaza servicii (cum ar fi colectarea, expedierea sau livrarea bunurilor) destinate sa faciliteze transportul bunurilor.

Masa totala maxima autorizata

Masa totala maxima a unui vehicul rutier, asa cum este declarata de constructorul acestuia.

Operator de transport rutier

Orice intreprindere care detine certificat unic de inregistrare, avand ca obiect de activitate activitatea de transport rutier, detinatoare a unei licente de transport si care efectueaza transport rutier public cu vehicule rutiere detinute cu orice titlu.

Operator pentru activitati conexe transportului rutier

Orice intreprindere care desfasoara activitati conexe transportului rutier si care a obtinut in prealabil licenta pentru activitati conexe transportului rutier.

Remorca

Vehicul rutier fara motor, conceput si construit pentru a fi tractat de un autovehicul.

Semiremorca

Vehicul rutier tractat, conceput pentru a fi cuplat la un tractor sau la o axa de tractare, astfel incat asupra tractorului ori axei de tractare se exercita o forta verticala semnificativa.

Tractor

Vehicul rutier care, prin conceptie si constructie, este destinat exclusiv sau in principal tractarii de remorci/semiremorci sau utilaje.

Transport rutier

Operatiune prin care se realizeaza deplasarea persoanelor sau a marfurilor cu un autovehicul ori cu un ansamblu de vehicule rutiere, pe un drum deschis circulatiei publice, chiar daca vehiculele respective sunt, pe o anumita portiune a traseului, transportate la randul lor pe sau de alte vehicule ori daca autovehiculele se deplaseaza fara incarcatura. Operatiunile de incarcare/descarcare si de intocmire/distribuire a documentelor insotitoare transportului, realizate sau supravegheate de conducatorul vehiculului ori al ansamblului de vehicule, sunt operatiuni incluse in activitatea de transport.

Transport rutier agabaritic

Transport rutier cu mase si/sau cu dimensiuni depasite.

Transport rutier in trafic national

Transport rutier care se efectueaza intre doua localitati situate pe teritoriul Romaniei, fara a depasi teritoriul statului.

Transport rutier in trafic international

Transport rutier care se efectueaza intre localitatea de plecare si localitatea de destinatie, situate pe teritoriul a doua state diferite, cu sau fara tranzitarea unuia ori mai multor state.

Transport rutier in zona de mic trafic de frontiera

Transport rutier care implica deplasarea unui vehicul rutier de pe teritoriul unui stat pe teritoriul statului invecinat, pe o distanta de cel mult 30 km fata de frontiera, daca acordurile bilaterale incheiate intre statele respective nu prevad altfel.

Transport rutier local

Transport rutier efectuat in interiorul zonei administrativ-teritoriale a unei localitati, fara a depasi limitele acesteia.

Transport rutier judetean

Transport rutier care se efectueaza intre doua localitati situate pe teritoriul aceluiasi judet.

Transport rutier interjudetean

Transport rutier care se efectueaza intre localitatea de plecare si localitatea de destinatie, situate pe teritoriul a doua judete diferite, cu sau fara tranzitarea unuia ori mai multor judete; in sensul prezentei ordonante de urgenta, transportul rutier intre municipiul Bucuresti si alte judete este considerat transport rutier interjudetean.

Transportator rutier

Orice intreprindere care, in activitatea sa, pentru transportul public sau transportul in cont propriu al persoanelor ori al marfurilor, utilizeaza vehicule sau ansambluri de vehicule rutiere detinute, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.